به فاصله یک ماه پس از آغاز تظاهرات سراسری در عراق و لبنان در شامگاه جمعه ۲۴ آبان ۱۳۹۸ شمار زیادی از شهروندان ایرانی در شهرهای مختلف در اعتراض به افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت بنزین به صورت خودجوش به خیابانها ریختند.
بر اساس تصمیم شورای عالی اقتصادی سران قوا، نرخ بنزین از بامداد ۲۴ آبان در ایران ۳۰۰ درصد برای جبران کاهش درآمدهای نفتی ناشی از تحریمها افزایش یافت.
بر اساس اعلام شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، قیمت هر لیتر بنزین از ساعت صفر ۲۴ آبان سه برابر افزایش یافت. بر این اساس قیمت بنزین سهمیهای ۱۵۰۰ تومان و نرخ هر لیتر بنزین آزاد ۳ هزار تومان و هر لیتر بنزین سوپر ۳۵۰۰ تومان شد.

اعتراضات در شهرهای مختلف
فضا در تهران و دیگر شهرهای بزرگ ایران کاملاً امنیتی است. گروههایی از ماموران مسلح مجهز به اسلحه و گاز اشک آور در خیابانها و در چهارراهها و میدانهای شهرهای بزرگ در رفت و آمدند.
پیش از انتشار خبر کشته شدن تعدادی از معترضان در شهرهایی نظیر سیرجان و شیراز، در برخی از شهرها، مردم برای نشان دادن اعتراضشان، اتومبیلهایشان را در خیابانها خاموش و راهبندان ایجاد کردند اما پس از انتشار گزارش هایی در مورد خشونت نیروهای امنیتی، معترضان خشمگین در بسیاری از این شهرها با آتش زدن لاستیک خودروها، جادهها را مسدود کردند، به مکانهای عمومی سنگ پرتاب کردند و در مواردی شیشه بانکها، پاسگاههای پلیس و ادارههای دولتی را شکسته و در برخی از شهرها، بانکها، پایگاههای بسیج و پلیس را به آتش کشیدند. تصاویر و ویدئوهایی از آتش زدن تصویر رهبر جمهوری اسلامی منتشر شده که نشان می دهد معترضان شعارهایی علیه کمکهای جمهوری اسلامی به گروههای شبهنظامی در فلسطین و لبنان سر دادهاند.
خوزستان
با وجود بارش سنگین برف و باران در اغلب شهرها و سرمای هوا این اعتراضات سراسری در روز دوشنبه وارد چهارمین روز خود شد و تاکنون بیش از ۱۰۰ شهر ایران دستخوش ناآرامی شده است.
خوزستان یکی از استانهایی بود که نخستین اعتراضات در آن شکل گرفت.
فیلمهای منتشر شده از برخی شهرهای این استان حکایت از درگیری شدید بین مردم و نیروهای امنیتی داشته است. در اهواز معترضان در خیابانهای شهر تجمع کردند و شعار میدادند: «اهوازی با غیرت، ماشینتو خاموش کن.» «نترسید، نترسید، ما همه با هم هستیم»، و «اهوازی باغیرت، ماشینات را خاموش کن»
در امیدیه، یکی دیگر از شهرهای خوزستان، معترضان جاده خروجی آن شهر به آغاجاری را برای ساعاتی بستند. در بهبهان مردم شعار میدادند:«بنزین گرونتر شده، فقیر فقیرتر شده.»
در خرمشهر هم معترضان شعار میدادند: «باغیرت ماشینتو خاموش کن.»
در چهارمین روز اعتراضات شهر شیراز؛ مرکز استان فارس خبرسازتر از سایر شهرها بود. دانشگاه شیراز تعطیل شد.
بر اساس گزارشهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، معترضان کنترل مناطقی از شیراز را به دست گرفتند. معترضان در شریف آباد شیراز ضمن بستن خیابانها و آتشزدن لاستیکها، برخی اماکن دولتی را به آتش کشیده بودند.
در معالیآباد شیراز نیز اعتراضات شبانه ادامه داشت. مردم شعار میدادند: «مرگ بر این دولت مردمفریب» «مرگ بر اصل ولایت فقیه».در کازرون نیز معترضان، حوزه علمیه را به آتش کشیدند.
تعداد مجروحان و كشتهشدهها در شيراز بالاست و نیروهای لباس شخصی اقدام به شلیک مستقيم و استفاده از گاز اشكآور میكنند.
نیروهای امنیتی در شیراز، با شلیک گلوله به یک معترض جوان به نام «مهدی نکویی علی آبادی» دانشجوی رشته حقوق در مقابل کلانتری معالیآباد، اعتراضات را به خشونت کشاندند. خانواده این دانشجوی جوان می گویند ماموران امنیتی جنازه او را به آنها تحویل نداده اند.
یک فیلم ارسالی به صدای آمریکا نشان میدهد دفتر امام جمعه شهرک صدرا در نزدیکی شیراز به آتش کشیده شده است.به گزارش منابع رسمی؛ روز سه شنبه ۲۸ آبان، یک بالگرد در پشت بام خانه امام جمعه شهر صدرا از توابع استان فارس فروده آمد که پس از برخاستن به تظاهرکنندگانی که در اطراف خانه وی تجمع کردند تیراندازی کرد که در نتیجه تعدادی از معترضان کشته و تعدادی زخمی میشوند.
در سیرجان نیز شدیدترین اعتراضات رخ داد، به طوری که ماموران امنیتی به معترضان شلیک کردند و درنتیجه یک شهروند معترض به نام «جواد نظری فتحآبادی» با شلیک گلوله به سرش کشته شد.
بر اساس گزارشها در استان فارس ۱۰ نفر از معترضان کشته شدهاند.

کرمانشاه
در دو شهر کُردنشین جوانرود در استان کرمانشاه و شهر مریوان در استان کردستان، شدت درگیری بین معترضان و ماموران امنیتی بسیار بیشتر از سایر شهرها بوده و از شنبه گذشته تاکنون درگیری بین معترضان و نیروهای نظامی جریان دارد.
بر اساس گزارشهای شبکه حقوق بشری ههنگاو در اعتراضات چند روز گذشته در شهرهای مختلف کردستان دست کم ۴۵ نفر در نتیجه تیراندازی ماموران امنیتی کشته شدەاند. این آژانس افزوده است که شمار مصدومان در این دو شهر روبه افزایش است.
شاهدان در مریوان با انتشار تصاویری از بیمارستان شهر از افزایش آمار قربانیان و زخمیها خبر داده اند. در کرمانشاه نیز بیشترین درگیریها بین معترضان و نیروهای امنیتی، بسیجیها و لباس شخصیها در محلههای دولتآباد، سیده فاطمه، شیرین، رشیدی و جعفرآباد رخ داده است.
همچنین نهادهای رسمی از کشته شدن یک سرگرد نیروی انتظامی به نام ایرج جواهری در درگیری های کرمانشاه خبر دادهاند.
ویدئوی دیگری از بوکان نشان میدهد که معترضان خیابانها را مسدود کرده اند. محمد قسیم عثمانی، نماینده بوکان در اعتراض به حاشیههای طرح افزایش قیمت بنزین استعفای خود را تقدیم هیئت رئیسه کرده است.
تهران و شهرهای ملتهب دیگر
در نقاط مختلف شهر تهران به ویژه نقاط مرکزی، جنوب و شرق ماموران و خودروهای مجهز ضدشورش و در برخی نقاط نیز ماموران بسیجی سپر مستقر شده اند. مرکز تهران، وضعیت، نسبتاً آرام و در شمال شهر تهران خبری از درگیری های خیابانی نیست، ولی در شرق و غرب تهران درگیریهای شبانه در جریان است.ویدئوهایی از حضور نیروهای امنیتی در سطح شهر منتشر شده است.
بازار تهران در روز اول تا سوم اعتراضات به حالت نیمهتعطیل بود.با تاریکی هوا، تهرانپارس، خیابان پروین و نقاط شرقی تهران شلوغ شد.
ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که در دانشگاه تهران نیز دانشجویان به اعتراضهای سراسری پیوسته اند. این ویدئوها، دانشجویان دانشگاه تهران را در حال راهپیمایی و سردادن این شعارها نشان میدهند: «بنزین گرونتر شده، فقیر فقیرتر شده»؛ «دانشجو، کارگر، ایستادهایم در سنگر».
بر اساس گزارشهای تایید شده، درگیریها در شهرهای اطراف تهران از جمله ملارد، بهارستان و اسلامشهر شدید بوده است. شدت این درگیریها به اندازهای بوده که خبرگزاری ایسنا شامگاه دوشنبه خبر داد مرتضی ابراهیمی، فرمانده گردان امام حسین و مصطفی رضایی؛ یک بسیجی، در شهرستان ملارد کشته شدهاند.
صبح سهشنبه ۲۸ آبان اعتراضات در کرج و شهریار (شهرک اندیشه) و ملارد همچنان ادامه دارد و مردم با ماموران انتظامی درگیر هستند.
بر اساس گزارشهایی که شهروندان منتشر کردهاند شامگاه سه شنبه در ۴۵ متری کرج مأموران امنیتی و بسیجیها به سمت مردم شلیک کرده بودند اما معترضان در مقابل آنها ایستادند.
اما در فردیس کرج گزارش شده که یگانهای ویژه، لباس شخصیها، پاسداران و بسیجیها از بالای بامها به مردم تیراندازی میکردند.
در شهریار هم ویدئوهای منتشر شده نشان میدهد که ماموران امنیتی به شکل مستقیم به مردم تیراندازی کرده اند و معترضان در واکنش یک پایگاه نیروی بسیج شهرک اندیشه و چند پایگاه پلیس را آتش زدند.آنها همچنین مجسمه انگشتر روحالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی را آتش زدند.
قلعه حسن خان و ورامین و درحاشیه تهران نیز شلوغتر و درگیریها بیشتر مشاهده شده است. ویدئویی منتشر شده که نشان میدهد شعبهای از بانک ملی ورامین در اعتراضهای شب های گذشته آتش گرفته است.
در سهراه آدران، در اسلامشهر؛ واقع در جنوب تهران نیز اعتراضهایی مشابه اعتراضهای ۲۵ آبان ادامه دارد. خبرگزاری ایرنا خبر میدهد که مسعود مرسلپور، فرماندار اسلامشهر، تأکید میکند که برای برخورد با معترضان این شهر «نیاز به کمکهای استان تهران و استانهای همجوار وجود دارد.»
در خیابان های بندر ماهشهر، واقع در جنوب استان خوزستان نیز جو امنیتی حاکم است. معترضان، یکی از پمپبنزین های این شهر را آتش زدند. ویدئویی از ماهشهر منتشر شده که لاستیکهای شعلهور در خیابانها را نشان میدهد.
یک ویدئو از بوشهر در مرکز استان بوشهر جنوب ایران نیز منتشر شده که آتشگرفتن یک پمپ بنزین را نشان میدهد.
در استان خراسان معترضان مشهدی نیز اتومبیلهای خود را در بلوار وکیلآباد خاموش کرده و خیابان ها را برای ساعاتی مسدود کردند.
در تبریز مرکز استان آذربایجان شرقی نیز اتوبوس نیروهای انتظامی آتش زده شد و در تمام طول روز نخست اعتراضات، مردم برخی از خیابانها را بستند. دانشجویان دانشگاه این شهر نیز از ساختمان مرکزی تا مسجد دانشگاه تبریز با در دست داشتن پلاکاردهایی همچون «نه به گرانی» و «دانشجو زنده است» راهپیمایی کردند.
در اصفهان دانشگاه این شهر تعطیل شده است. ویدئوهایی منتشر شده بیانگر بسته شدن بزرگراههای اصلی و بسته بودن بازار هستند.
خبرهای دیگری نیز از حمله معترضان به حوزه علمیه زینبیه اصفهان منتشر شده است.ویدیویی از منطقه زینبیه اصفهان نشان می دهد که یک نفر غرق در خون روی زمین است و صداهای روی ویدیو، تاکید میکردند که این فرد با شلیک ماموران امنیتی کشته شده است.
همچنین به نظر می رسد دفتر نماینده ولی فقیه و امام جمعه یزد نیز هدف قرار گرفته است. روز دوشنبه خبرگزاری های دولتی نوشتند چند مهاجم به دفتر امام جمعه یزد دستگیر شده اند.
بر اساس گزارشها در استان اصفهان شش نفر از معترضان کشته شدهاند.
به گفته سازمان عفو بینالملل اعلام در جریان اعتراضهای چند روز اخیر در ایران، حداقل ۱۰۶ نفر در ۲۱ شهر ایران کشته شدهاند..در حالی آمار کشته شدگان اعتراضات همچنان رو به افزایش است که مقام های رسمی جمهوری اسلامی تاکنون کشته شدن پنج معترض را تایید کردهاند. خبرگزاری فارس وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز نوشته تاکنون حدود ۱۰۰۰ نفر در جریان اعتراضات اخیر در کل کشور بازداشت شدهاند.
به نوشته خبرگزاری فارس«بیش از ۱۰۰ بانک و ۵۷ فروشگاه بزرگ فقط در یک استان به آتش کشیده شده و یا به غارت رفته است.»
در این گزارش همچنین، میزان خسارات جانی و مالی بیش از اعتراضات سراسری دیماه سال ۹۶ اعلام شده و آمده است که «حجم خشونت و میزان تخریب آشوبگران نسبت به تجمعات دی ماه ۹۶ گستردهتر و مخربتر بوده و در نتیجه آسیبهای جانی و مالی در مقایسه با آن افزایش داشته است.» یادآورمیشود که در اعتراضات دیماه ۹۶، دستکم ۲۵ نفر کشته شدند.

واکنش خامنه ای و مسئولان جمهوری اسلامی
در این میان علی خامنهای رهبر سیاسی و مذهبی جمهوری اسلامی در اظهارات خود در روز یکشنبه ۲۶ آبانماه، نسبت به افزایش قیمت بنزین و در پی آن تظاهرات سراسری و اعتراض مردم واکنش نشان داد.
او در سخنانی طرح افزایش سه برابری قیمت بنزین را کارشناسیشده و اعتراضکنندگان جانبهلبرسیده را «اشرار»، «کینه ورز» و «انسان های ناباب» خواند و گفت تعدادی در این اعتراض ها کشته شده اند.
وی همچنین به نهادهای امنیتی حکومت دستور داد تا با معترضان «بطور جدی» برخورد کنند.
در پی حمایت رهبر جمهوری اسلامی از افزایش قیمت بنزین، ریاست قوه قضائیه و وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی معترضان را به سرکوب تهدید کردند. ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه در بیانیهای از دادستانها خواست در برابر معترضان شدت عمل نشان دهند.وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی نیز در بیانیهای اعلام کرد که «برخورد با اشرار را وظیفه خود میداند»
حسن روحانی، رئيسجمهور ایران نیز معترضان را تهدید کرد که از طریق دوربینهای مدار بسته شناسایی میشوند. علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز معترضان را وابسته به «منافقین» خوانده است.
در آخرین اقدام هم مقامات آموزشوپرورش مدارس شهرها و استانهای ناآرام ایران را در واکنش به تظاهرات و احتمال ادامه اعتراضات در روز یکشنبه و دوشنبه به بهانه سردی هوا و بارش برف تعطیل اعلام کردند.
مدارس تمام مقاطع امیدیه، ماهشهر و بندر امام خمینی در استان خوزستان و مدارس استان اصفهان و شیراز و بهبهان، همچنین مدارس استان البرز، استان تهران، استان چهارمحال بختیاری و مدارس تعدادی از شهرهای دیگر تعطیل اعلام شده اند.
قطعی اینترنت
این همه در حالی است که از حدود ساعت ۱۹:۰۰ شنبهشب ۲۵ آبان ماه روز نخست اعتراضات؛ به بعد سرعت اینترنت در کل ایران به شدت کاهش پیدا کرد و سپس دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت در سح وسیعی قطع شد.
شبکه ناظران «نت بلاکز»که کارکرد و قطع اینترنت در نقاط مختلف جهان را رصد می کند گزارش داده است که شبکههای تلفن «همراه اول»، «رایتل» و «ایرانسل» در ایران از ساعت شش عصر بهوقت محلی خاموش شدهاند.
بر اساس برخی گزارشها، تماسها به خارج از كشور مسدود است با این حال شمار زیادی ویدئو از داخل ایران در شبکههای اجتماعی و رسانههای خارج از کشور منتشر شده است که حاکی از ادامه تظاهرات و گستردگی آن است.
در این میان، اولین مقام سیاسی بینالمللی که از اعتراضات مردمی ایران حمایت کرد مایک پمپئو؛ وزیر خارجه آمریکا بود که در توییتی نوشت «پس از چهل سال بیداد، مردم پر افتخار ایران در مورد سوء استفادههای حکومتشان ساکت نمینشینند. ما هم ساکت نخواهیم ماند. من پیامی برای مردم ایران دارم: ایالات متحده صدای شما را میشنود. ایالات متحده از شما حمایت میکند. ایالات متحده با شماست.»
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد نیز گفته است که او «با نگرانی» گزارشها درباره اعتراضات در ایران را دنبال میکند و «از جان باختن افراد در جریان (این اعتراضات) بسیار غمگین و ناراحت شد».
Subscribe to the discussion